FM-DROGERIE.CZ
Petr Beneš
Fr.Veselého 673
435 11 Lom u Mostu
....................................
Mobil : 604 749 951
SMS, volání 9:00-23:00
E-mail : info@fm-drogerie.cz
ICQ : 197-299-316
Použít lze i
kontaktní formulář
Vytvoření účtu »
Nákup bez registrace!
Unikátní chuť a vůně kávy záleží nejen na kvalitě a původu zrn, ale také na stupni jejich pražení a chlazení. Tajemství dokonalého pražení spočívá v nalezení vhodné rovnováhy mezi teplotou a dobou pražení zrn. Jakékoli malé změny v procesu pražení způsobí, že dostanete šálek kávy s odlišnou chutí nebo vůní.
Proces pražení kávy je umění, za kterým často stojí léta odborné praxe a vynikající intuice. Nejlepší degustátoři vědí, že proces pražení kávy musí být stále kontrolován a každý druh a skupina kávy vyžaduje rozdílné pražení. Drtivá většina kávových zrn je pražena do tmava. Pouze malé procento zrn je pražených do světlé barvy. Souvisí to s potřebami a chutí zákazníků - preferovanější jsou kávy s nižší kyselostí a silnou, intenzivní chutí.
Zelená, neupražená kávová zrna mají světle-krémový nebo nazelenalý odstín, jsou kyselá a obsahují mnohem více kofeinu než zrna vystavena pražení. Během pražení cukr obsažený v zrnech karamelizuje a zrna tím získávají hnědý odstín. Při dlouhém pražení se povrch zrn stává lesklý a mastný.
Káva je pražena v zařízeních zvaných pražičky. Samotný proces pražení trvá od pár až po několik desítek minut, v závislosti na chuti a aroma, které chceme získat. Příliš krátké nebo příliš dlouhé pražení může zkazit chuť kávy. Čím déle je káva pražena, tím získává intenzivnější hořkou chuť a kouřovou vůni, což ne každému vyhovuje. Na druhé straně, káva pražená příliš krátkou dobu, může být na chuť kyselá a málo aromatická. V každém zrně kávy se nachází okolo 800 aromatických olejů a je nutná zvláště důkladná péče, aby se jich uvolnilo co nejvíce.
Následně se zrna chladí - buď cirkulujícím vzduchem, nebo vodou. Ačkoli chlazení vzduchem trvá déle a je dražší, je bezesporu lepší, protože čerstvě upražená zrna neabsorbují vodu. Cirkulující vzduch je způsob zvolený experty: během tohoto procesu jsou zrna v neustálém pohybu a mohou tak pomalu chladnout přičemž si zachovávají většinu aromatických látek.
Pražená káva nemůže být uchovávána tak dlouho, jako zelená kávová zrna, protože během pražení dochází k uvolnění aromatických sloučenin, které mohou kávu zničit. Proto se káva co nejrychleji balí do uzavřených obalů, které zabraňují ztrátě aroma.
Typ pražení, název pražení, charakteristika zrn a vzhled
Zelená zrna (sušená)
charakteristika zrn a vzhled: velmi světlá, nazelenalá nebo nažloutlá krémová barva, vysoká kyselost, vysoký obsah kofeinu
Světlé pražení (Cinnamon Roast, New England Roast, Half City Roast)
charakteristika zrn a vzhled: suchý povrch, skořicově, světle hnědá barva, v chuti se odráží kyselý tón, vysoký obsah kofeinu
Střední pražení (American Roast, Full City Roast)
charakteristika zrn a vzhled: suchý povrch, světle hnědá barva, silné aroma, vyvážená chuť, silné sladké a jemné kyselé tóny
Tmavé pražení (High Roast, Continental Roast, Vienna Roast)
charakteristika zrn a vzhled: lehce mastný, lesklý povrch, tmavě hnědá, hluboká barva, s jemným nádechem hořkosti
Dvojité pražení (French Roast, Italian Roast, Spanish Roast, Espresso Roast)
charakteristika zrn a vzhled: tmavá, téměř černá barva, nízký obsah kofeinu, mastný povrch, silná chuť bez známek hořkosti, kouřové aroma
Pro naše zrna jsme vybrali Americký typ pražení, který způsobí, že chuť a aroma kávy Aurile jsou dobře vyváženy, rozvíjí svůj bohatý buket a nabízí komplexní gurmánský zážitek.
Všechny kávy Aurile jsou praženy v Polsku, v malém podniku, při teplotě 210˚C po dobu asi 20 minut, následně se opatrně zchladí cirkulujícím vzduchem. Během pražení získávají zrna světle hnědou barvu. Po upražení je jejich povrch suchý a jejich chuť je komplexní a dobře vyvážená, pokud jde o sladkost, hořkost a kyselost. Na celý proces pražení a sušení kávy dohlíží kvalifikovaní degustátoři.
Přejít do kategorie Káva Aurile
Žádné zboží
Poštovné
0 Kč
Celkem
0 Kč
Momentálně nejsou žádné novinky